Vi hedder Marianne & Dan Nicolaysen, og vi er personerne bag Danish Family Search. Vi er begge IT uddannet og har tilsammen 45 års erfaring indenfor udvikling af IT systemer og online services. Dan er født i Ålborg og Marianne er født i Godthåb på Grønland. Vi er begge opvokset i Nordjylland, men rejste i 1996 ud af Danmark i forbindelse med nye jobs. Vi var først 5 år i Luxembourg, dernæst 3 år i London, hvorefter vi i 2003 tog springet til Australien. Idag bor vi på Gold Coast i staten Queensland. Vi har eget IT firma hvor vi tilbyder forskellige tekniske IT løsninger.
Baggrund
I 2009 begyndte vi på slægtsforskning, vi blev fuldstændig grebet og i 2011/2012 havde træet over 3.000 personer. Vi fandt en masse overraskelser, men den største overraskelse var nok at Dan's 5 x tipoldefar var Johan Hindric Drakenberg, som var søn af Catharina Charlotta Fraser. Catharina var datter af Robert Gustaf von Fraser, og så er vi tilbage til Fraser klanen fra Skotland. Vi kunne så spore Dan's rødder helt tilbage til 900-tallet, og fandt ud af at Dan's 21 x olde onkel var ingen ringere end Robert the Bruce 1274-1329, konge af Skotland fra 1306 til 1329. Længere tilbage finder vi Dan's 33 x tipoldefar "Rollo", som også er kendt fra TV-serien "Vikingerne". Rollo var den første hertug af Normandiet i Frankrig.
Som alle andre slægtsforskere kom vi til et punkt hvor der skulle graves dybere i danske kilder for at finde mere information, og de værktøjer som vi havde til rådighed på nettet var ikke længere tilstrækkelige. Som rigtige IT nørder har vi i forvejen en stor interesse i databaser, og så fik vi ideen til at kombinere vores 2 store interesser – slægtsforskning og databaser. Vi indlæste de indtastede data som ligger på DVD'en udgivet i 2011 af Statens Arkiver, og så kunne vi søge på alle amter og alle år på en gang. Indlæsningen af de indtastede data var dog ikke så nemt som først antaget. Der manglede standardisering. Navne var forkortet og felterne var fyldt med alt mulig andet end bogstaver hvilket gjorde søgning meget vanskelig. Afskrivningerne af de originale kilder skulle være kildetro (selv om vi endnu ikke er stødt på hverken firkantede parenteser eller 4 udråbstegn i en kirkebog endnu). Vi besluttede at gøre brug af mange af de smarte funktioner i databasen, så dataene blev “renset” for alle disse urenheder. Vi har “renset” dataene på mere end 78 områder, så der er i dag er forskel på de originale indtastede data hos Dansk Demografisk Database sammenlignet med vores egen database (Se også
Kilde Reference). Derfor er der ikke længere tale om kildetro data, vi anbefaler altid at verificerer med den originale kilde. Men med dataene på plads i databasen kunne vi endelig finde en hel del flere personer til vores slægtstræ. Venner og familie fik også lov til at prøve at søge i vores database, og det var en stor success, så meget at vi blev opfordret til at gøre dette offentligt for alle.
Oprettelsen af Danish Family Search
Som det allerførste var vi nødt til at sikre os at vi ikke gjorde noget ulovligt ved at offentliggøre vores rensede database. Størsteparten af dataene stammer fra Dansk Demografisk Database, og vi var ikke sikker på hvordan copyright og ophavsret lå. Dataene var godt nok ikke længere de samme som hos DDA og derfor ikke kildetro mere, men alligevel mente vi at det var bedst at tage kontakten først. Vi kontaktede derfor Dansk Demografisk Database, hvor vi i en lang e-mail både forklarede hvad vi havde gjort, og spurgte også om tilladelse til at bruge dataene fra deres database. Vi oplyste at vi havde indlæst dataene fra DVD'en, men at vi ikke havde alle data fra DDA endnu. Disse ville blive indlæst senere. Vi fik et svar tilbage fra Statens Arkiver, hvori vi fik tilladelse til at gøre brug af data fra Dansk Demografisk Database, hvis vi oplyste hvor dataene kom fra og med fuld kilde reference. Desuden var det et krav at dataene skulle stilles frit til rådighed for alle. Ikke noget problem, det var allerede planen. Så vi valgte at gå "live" med de data vi havde her og nu og tilføje nye data efterhånden som vi fik dem renset.
Vi opbyggede derfor et web system hvis primære formål var søgning på vores database. Vi vidste ikke hvad vi skulle kalde web systemet, og der var mange sjove forslag, nogle mere fantasifulde end andre. Vi besluttede os så for Danish Family Search. Simpelthen kalde det for hvad det er. En søgning på danske familier. Vi valgte de engelske navne "Family" og "Search" af 2 årsager: 1. Fordi danske æ ø og å ikke er brugbart i et domain navn; og 2. fordi der findes rigtig mange mennesker udenfor Danmark, men med danske rødder, og vi havde til ønske at gøre dette til en global webside, ikke kun for danskere i Danmark.
Danish Family Search kom på internettet i Maj 2013 og opnåede 827 besøg alene den første dag. Dette tal er vokset støt så vi i Oktober måned 2013 havde 30.374 besøg og 520.000 sidevisninger. Efter 2 1/2 år er Danish Family Search nu oppe på 140.554 besøg og 2.872.120 sidevisninger om måneden, og er iblandt top 500 mest besøgte websider i Danmark.
Hvad kan man på Danish Family Search
Vi har til ønske at opbygge et web system med en masse brugbare værktøjer til alle slægtsforskere. Fremtiden byder på masser af spændende tilføjelser. Men følgende funktioner og faciliteter er allerede muligt på Danish Family Search:
- Oversigt over danske amter, herred og sogne med antallet af folketællinger og kirkebøger.
- Søgning på tværs af indtastede data fra folketællinger, kirkebøger samt Politiets Registerblade.
- Fonetisk søgning på visse navne, så søgning på "Karl" også viser resultater for dem som hedder "Carl".
- Bladring i de originale kilder fra AO uden brug af Java og fra alle moderne browsere.
- Visning af de originale kilder ved hjælp af integreret billedværktøj hvor man kan zoome ind og ud med musen eller se opslaget i fuld skærm.
- Link mellem de indtastede data og den originale kilde.
- Fremvisning af de indtastede poster når det originale opslag vises.
- Fremhævelse af den indtaste post med gult på den originale post (kun for direkte indtastede poster).
- Indtastning af kirkebøger som ikke allerede er indtastet.
- identifikation af opslagstyper på de originale opslag samt angivelse af fra og til år.
- Direkte links til alle opslag og indtastninger, så man kan dele opslaget med andre. Meget nyttigt på Facebook.
- Statistikker på alle amter, herred og sogn som viser fordeling på alder, køn, religion, handicap, m.m.
- Medlemskonto til håndtering af indtastning samt oversigt over egne indtastninger.
- API til vores database så andre systemer også kan søge og benytte sig af vores database.
Hvad byder fremtiden?
Vi har mange planer, og vi håber de kan alle blive en realitet. Vi er jo kun 2 personer som kan hygge os med dette i vores sparsomme fritid. Med 3 små børn og andet fuldtidsjob, så er det lidt begrænset hvor meget tid man kan finde til dette projekt, men vi prøver så godt vi kan. Følgende nye tiltag er under udvikling:
- Søgning på alle adresser og historiske oplysninger
- Inkludering af data fra slægtstræer på søgesiden
- Søgning på flere kilder og samarbejde med flere eksterne udbydere af data
- ...og mange flere tiltag, som vi vil skrive om her senere
Gratis web system med reklamer
Vi har selvfølgelig en del driftsomkostninger af at køre Danish Family Search. Der er 2 hosting servere hos et hosting firma i Danmark som skal betales for, samt licens omkostninger i forbindelse med database og andet software. Det hele koster penge, masser af penge. Vi ønsker ikke at der skal være bruger- eller medlemsbetaling af web systemet, så derfor har vi tilladt nogle få reklame blokke på systemet.
Reklamerne kommer fra Google og vi bestemmer ikke hvilke reklamer som bliver vist, dog har vi valgt at forbyde visse kategorier. Vi har forsøgt kun at tillade reklamer relateret til slægtsforskning, men vores erfaring siger det ikke altid er begrænset til dette område. Vi har prøvet at placere reklamerne på web siden så de ikke forstyrrer den primære information, således viser vi en reklame når systemet henter opslag hos Rigsarkivet og der alligevel ikke er andet at vise. Så snart opslaget er hentet, så forsvinder reklamen. Google mener vi sagtens kan placere flere reklamer på siden, men vi ønsker ikke at overklistre web siden med reklamer. Vi håber at vi kan nøjes med at sætte plads til reklamer nogle få steder, i håb om at kunne dække driftsomkostninger i fremtiden. Indtil da dækkes resten af vores IT firma, da vi benytter web siden til demonstration af vores evner indenfor IT.
Reklamer er idag ligeså almindeligt på Web sider som på alle andre medier. Man ser reklamer på TV, radio, aviser, ugeblade, busser, tog og stort set alle vegne. Alle store web sider som Facebook, Google, Jubii, DMI og andre har idag også reklamer på sig, med mindre de er under stat eller kommune, så er der tale om brugerbetaling via skattepengene. Uanset hvordan, så skal omkostningerne jo betales, og vi kan desværre ikke selv betale det hele. Reklamer er desværre en nødvendigt hvis man vil tilbyde et gratis web system.
Betalt Medlemsskab
Danish Family Search har siden 2013 været 100% gratis, og sådan fortsætter det også med fremvisningen af alle indtastede poster og originale opslag. Men reklamerne er ikke nok til at betale for Danmarks mest populære hjemmeside indenfor slægtsforskning. Derfor har vi valgt et betalt medlemsskab, der vil åbne op for nogle af de smarte funktioner og værktøjer Danish Family Search tilbyder.
Et betalt medlemsskab giver mulighed for:
- Reklamefri adgang til hjemmesiden
- Ubegrænset adgang til Familiedatabasen og Folketælling navne lister
- Autosøg, så systemet sender dig en besked når der er nye poster til dine gemte søgninger
- Automatisk besked når forum poster har fået svar
- Støt udviklingen af Danish Family Search
Der kommer mange flere funktioner og smarte søgemuligheder for betalende medlemmer, og familiedatabasen vil også blive udvidet med mulighed for forslag til dine aner. Tiden til dette kommer hurtigt ved at arbejde fuldtid på systemet. Det er hele planen med det betalende medlemskab, så kan vi tillade mere arbejde på DFS.
Vores mission
Ved at sammenkøre informationer fra forskellige kilder, så kan man søge langt bredere. Det er jo spændende når ens søgning på "Hans Hansen" fra Ubberslev finder ham både i folketællingen 1840, men også i kirkebøgerne som far til en barn født i 1842, og som fadder for et andet barn født i 1845. Det giver flere oplysninger om personen. Med rensningen af dataene har vi forsøgt at gøre det nemmere for alle at finde alle forekomster. Som skrevet, så er vi ikke kildetro med Dansk Demografisk Database.
Vi håber at alle med interesse indenfor slægtsforskere kan få glæde af vores side. Jo flere værktøjer der findes som kan gøre det nemmere at finde ens aner, jo bedre. Desuden har opbygningen af Danish Family Search og vores omfattende database stor interesse hos os. For os er det både sjovt og spændende at få disse gamle data struktureret og gjort tilgængelig for alle. Vi håber også at andre slægtsforskere kan levere materiale til vores webside, og at det hele kan tilbydes i et frit forum.
Vi har opfordret Rigsarkivet, Dansk Demografisk Database samt forskellige foreninger og organisationer indenfor slægtsforskning i at oprette en fælles database, som vi alle kan både læse og skrive i. En database som vil fungere som grundstenen for alle indtastede data og kilder, uanset hvor de er indtastet og af hvem. Så længe informationer kan indgå i databasen ud fra bestemte regler om validering og korrekturlæsning, så burde det være nok til at sikre at afskrivninger af de originale kilder er foretaget korrekt.
Fortiden skal der jo ikke være monopol på. De originale folketællinger og kirkebøger er jo vores allesammens eje, og vi håber forbliver sådan mange år fremover.
Hvis du har spørgsmål eller ønsker til vores web side, så kontakt os endelig via vores
kontakt side